İçeriğe geç

Ayıp Ihbarı Dava Şartı Mı

Ayıp ihbarı yapılmadan dava açılır mı?

Borçlar Kanununun 198 inci maddesinde öngörülen süre içinde bildirilmeyen ayıplardan dolayı dava açılamaz.

Ayıplı mal için ihtarname şart mı?

ÖZET: Bu, satın alma sözleşmesinde yer alan arızalı aracın iade edilmesi veya bedelinin tahsil edilmesi talebiyle ilgilidir. Teslimat sırasında malların arızalı olduğu açıkça belliyse, alıcı satıcıya iki gün içinde bildirimde bulunmalıdır.

Ayıp ihbarı zorunlu mu?

Malın ayıbı alıcıya teslim anında aşikar ise bu ayıbın 2 gün içinde satıcıya bildirilmesi zorunludur. Bu düzenleme Türk Ticaret Kanunu md.

Delil tespiti ayıp ihbarı yerine geçer mi?

Davalının delil dosyasında yer alan bilirkişi raporuna ilişkin tebliği, kusur bildirimi sayılır.

Ayıplı malın ihbarı nasıl yapılır?

Şikayet herhangi bir formaliteye tabi olmadığından telefonla veya sözlü olarak yapılabilir. Şikayet herhangi bir şekle tabi olmadığından, yapılıp yapılmadığının ispatı da herhangi bir şekle tabi değildir. Her türlü delille ispat edilebilir. Şikayet ayrıca dava yoluyla da yapılabilir.

Ayıplı ürün için tüketicinin bildirim süresi kaç gündür?

Tüketici, malın teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Bu durumda tüketici, iade, ürünü ayıpsız bir ürünle değiştirme veya ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım talep etme gibi sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

Ayıp ihbarı kalktı mı?

Sonuç olarak 6502 sayılı YTKHK, tüketicinin ayıp bildirim yükümlülüğünü ortadan kaldırmış ve satıcının, ürünün teslim tarihinden itibaren 6 ay içinde ortaya çıkan ayıptan sorumlu olduğu karinesini getirmiştir.

Hangi durumlarda ihtarname zorunludur?

İhtar, sözleşme şartlarına uyulmaması, haksız fiilin giderilmemesi veya bir borcun belirli bir süre içinde ödenmemesi gibi hallerde hak kaybına uğrayan kişinin diğer tarafa ihtarda bulunma hakkına denir.

Ayıplı mal için tazminat davası açılabilir mi?

Arızalı mallar için gecikme tazminatı davası açma imkânı vardır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketicinin arızalı ürüne karşı seçimlik hakları bulunmaktadır. 6502 sayılı Kanun’un 11. maddesine göre tüketici sözleşmeden dönebilir, ürünü ayıpsız benzeri ile değiştirebilir, …

Ayıplı mal tespiti nasıl yapılır?

Öncelikle ürünün etiketleri, ambalajı, reklamları ve kullanım kılavuzları incelenerek ürünün orada belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ürün bu özelliklere uymuyorsa veya reklamlarda ve duyurularda verilen bilgilerle uyuşmuyorsa ürün arızalı kabul edilir.

Tacirler arasında ayıp ihbarı nasıl yapılır?

“6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 18/3. Maddesine göre; “Girişimciler arasında karşı tarafın devri, sözleşmenin feshi veya sözleşmeden dönülmesi ile ilgili tebligat veya ihtarlar noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemiyle yapılır.”

Ayıp ihbarı zamanaşımını keser mi?

6502 sayılı Kanuna göre tüketicinin ayıp konusundaki seçimlik hakkının zamanaşımı süreleri, kanunun emredici niteliği nedeniyle sözleşmeyle kısaltılamaz19.

Ayıplı mal zamanaşımı süresi ne kadardır?

Diğer kanunlarda veya sözleşmede daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, maldaki ayıplardan doğan sorumluluk için zamanaşımı süresi, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa dahi, malın tüketiciye tesliminden itibaren iki yıldır.

Ayıplı mal durumunda ne yapılır?

Ürün ayıplı ise tüketiciler, iade, ayıpsız bir ürünle değiştirme, ayıp oranında fiyat indirimi ve ürünün ücretsiz onarımını isteme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir. Satıcı tüketicinin isteğine uymak zorundadır.

Ayıplı mal davası ne kadar sürer?

Araç kusuru davası ne kadar sürer? Ancak dava açılmadan önce kusurların ön bulguları ve tespitleri zamanında ve usulüne uygun olarak yapılırsa davanın bir yılda veya en fazla 1,5 yılda tamamlanması mümkündür. Ancak mahkemelerin iş yoğunluğunu da hesaba katmak gerekir.

Şikayet olmadan dava açılır mı?

Kovuşturulması şikâyete bağlı suçlarda şikâyet şartı aranmıyorsa kamu davası açılamaz. Cumhuriyet savcısı şikâyet şartı aranmadığı gerekçesiyle iddianame düzenler ve mahkeme iddianameyi kabul ettikten sonra şikâyet şartı arandığına karar verirse yargılamaya devam edilebilmesi için şikâyet şartı aranıp aranmadığına bakılır.

Davanın ihbarı zorunlu mu?

(2) Davanın tebliğ edilmesi nedeniyle duruşma başka bir güne ertelenemez ve tebligatın ertelenmesi gibi zorunlu haller dışında süre verilemez. Bu hükümler dikkate alınarak davanın tebliğinin yazılı olarak yapılması gerektiği ve başka bir sınırlama bulunmadığı kabul edilmiştir.

Davanın ihbarı hangi aşamada yapılır?

Davanın tebliği ve şartları 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 61. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; “(1) Taraflardan biri davayı kaybederse, soruşturma tamamlanıncaya kadar üçüncü kişiye veya üçüncü kişinin kendisine karşı rücu hakkı olduğunu düşünüyorsa üçüncü kişiye tebligat yapılabilir.

Ayıp ihbarı kalktı mı?

Sonuç olarak 6502 sayılı YTKHK, tüketicinin ayıp bildirim yükümlülüğünü ortadan kaldırmış ve satıcının, ürünün teslim tarihinden itibaren 6 ay içinde ortaya çıkan ayıptan sorumlu olduğu karinesini getirmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Gazikent Escort