Mest üzerine abdest nasıl alınır?
Fıkıh âlimleri arasında mest üzerine meshin miktarı konusunda da farklı görüşler vardır. Hanefilere göre, abdest sırasında çorabın üç parmak büyüklüğündeki bir kısmının el ıslaklığı ile bir defa mesh edilmesi yeterlidir. Malikilere göre ise mest üst kısmının tamamının mesh edilmesi gerekir.
Mest giyerken nasıl niyet edilir?
Yine çoraplarını giydiği sırada mesh etmeye niyet etmesi gerekmez. Aynı şekilde meshin süresini de hesaba katması gerekmez. Aslında, yolcu ise üç gün, mukim ise bir gün bir gece mesh etmeye niyet etmesi fark etmez. En iyisini Allah Teala bilir.
Mesh nasıl yapılır diyanet?
Mesh, bir tür yasal temizliktir; ıslak eli bir uzuv üzerine, ayaklarınıza giydiğiniz çoraplara veya abdest sırasında bir yaraya uygulanan bir bandaja koymak. Teyemmümde, yüz ve kollara yapılır, eller toprağa sürülür. Abdest sırasında çorapların üzerine mesh. Peygamber’in (s.a.v.) sünnetiyle teyit edilmiştir.
Adet abdesti nasıl alınır?
Abdest almak isteyen kişi niyetle Bismillah okur. Ellerini yıkar, vücudunu her türlü pislikten/maddi kirden temizler ve avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eliyle ağzını üç kez suyla iyice çalkalar, sonra burnuna üç kez su çekerek temizler ve abdestini abdest gibi tamamlar.
Mest giymenin kuralları nelerdir?
Çorap veya çorap giyme eyleminin dinen belirlenen süre içerisinde yapılması gerekir. Bu süre; mukim için bir gün bir gece (yani yirmi dört saat), yolcu için; üç gün üç gece (yani yetmiş iki saat)’dir.
Termal mest çorap abdest olur mu?
Abdest alıp çoraplarını meshederek çıkaran kimse, sadece ayaklarını yıkayarak abdestini tamamlayabilir.
Abdestsiz mest giyilir mi?
Abdest esnasında çorap çıkarıp giymek abdesti bozar mı? Bir kimse abdest esnasında ayaklarını yıkadıktan sonra çoraplarını giyerse, abdest devam ederken çoraplarını çıkarıp tekrar giymekle abdesti bozulmaz.
Mest ayakta kaç saat kalmalı?
Engelli bir kimsenin çorabını mesh etmesi ne kadar sürer? Engelli bir kimsenin çoraplarını mesh etmesi için gereken süre, sağlam kimselerde olduğu gibi, mukim olan kimse için 24 saat, yolcu olan kimse için ise 72 saattir (Kâsânî, Bedâi’, 1/9; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/270 , 271).
Mest içine çorap giyilir mi?
Elbette çorapların içine çorap giymek mümkündür. Ancak aynı şey çorapların üzerine çorap giymek için söylenemez. Bu gibi durumlarda yıkama sırasında çorapları çıkarmanız önerilir.
Eşarp üstünden mesh olur mu?
Bu nedenle başörtüsü, bone, peruk vb. başın nemle temas etmesini önlemek için uygundur. Eşyalara yapılan “mesh” geçersizdir (Kâsânî, Bedâi’, 1/4-5; Merğinânî, el-Hidâye, 1/32). Ancak kadınlar, başörtüsünü çıkarmadan, ellerini başörtüsünün altına koyarak abdest sırasında başlarını mesh edebilirler.
Normal çorap üstüne mesh olur mu?
Çorap üzerine giyilen çorap meshedilebilir mi? Üzerine giyilen çorap ince olur ve meshedildiğinde ıslanırsa meshedilebilir. Eğer ıslaklık azalmazsa meshedilmiş olmaz (Merğinânî, el-Hidaye, 1/32).
Ayakkabının üstünden mesh olur mu?
Bu bağlamda abdest alırken giyilen çizme veya çizmeleri çıkarıp namaz kılınabilir, ancak çizme veya çizmelerin üzerinde veya altında namaza engel olacak bir pislik varsa temizlenmesi gerekir (Merğinânî, el-Hidayâ, 1/32; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/24).
Gece ilişkiye girip sabah abdest almak günah mıdır?
Allah Resulü, “Evet!” buyurdu. Eğer ıslaklık görürse, buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bk. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Bu sebeple kadınlar da, felçten sonra iç çamaşırlarında ıslaklık görürlerse, erkekler gibi abdest almaları gerekir.
Düşünerek gelen zevk suyu gusül gerektirir mi?
Kadının şaka yaparken veya şehvetli düşüncelere daldığı sırada kendisinden gelen ıslaklık temizdir, gusül gerektirmez ve abdesti bozmaz. Ancak kadından gelen, genellikle şehvetin zirvesindeyken, iddia edilen boşalmaya kadar gelen ve ayrıca elbiseye bulaşan sıvı necistir ve cinsel ilişkiyi tetikler.
Adetli kadın boşalırsa gusül gerekir mi?
İbn Kudâme (r.a.) 1/134’te şöyle demiştir: “Bir kadın, adet halinde iken cünüplük sebebiyle gusül alırsa, guslü geçerlidir.
Mest abdestten hemen sonra giymek şart mı?
Bir kimse abdest esnasında ayaklarını yıkadıktan sonra çoraplarını giyerse, abdest devam ederken çoraplarını çıkarıp tekrar giymesiyle abdesti bozulmaz. Çoraplarını mesh ederek abdestini tamamlayıp daha sonra çıkarması halinde meshi bozulur.
Sargı üstüne mesh nasıl yapılır?
Peygamber (s.a.s.)’e sordum, bana sargıları mesh etmemi emretti.” (İbn Mâce, Taharet, 134 [657] 4) Vücudun bir yerinde kırık, çıkık veya yara sebebiyle sargı varsa ve abdest veya gusül esnasında yaralanmazsa sargı çıkarılır, yaranın altı yıkanır ve yaranın üstü meshedilir.
Mest ayakta kaç saat kalmalı?
Özürlü kimse için çorapları meshetme müddeti ne kadardır? Özürlü kimselerde çorapları meshetme müddeti, sağlam kimselerde olduğu gibi mukim için 24 saat, yolcu için 72 saattir (Kâsânî, Bedâi‘, 1/9; İbn Âbidîn, Reddü‘l-muhtâr, 1/270, 271).
Mest su alırsa abdest bozulur mu?
“Abdest esnasında çoraplarını veya çoraplarını meshettikten sonra çıkarırsa, bu hareketiyle abdesti bozulmaz. Bundan dolayı, doğru görüşe göre, kişi abdesti bozuluncaya kadar, ister farz, ister nafile olsun, dilediği namazı kılabilir.” (“Mecmû’ Fetâvâ İbn-i Useymîn”; c. 11, s. 193).