Şikayet etmek için ne yapmalıyım?
Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi 150’yi arayarak veya www..tr adresindeki CİMER bağlantısından şikâyetinizi iletebilirsiniz. Şikâyette bulunurken doğru bilgi verilmesi için şifre ücretiyle ilgili şikâyet olduğunun belirtilmesi gerekmektedir.
Şikâyette bulunmak için nereye başvurulur?
Suç duyurusunda bulunmak için doğrudan polise, jandarma veya savcılığa başvurabilirsiniz. Bir suçun mağduru olduysanız veya soruşturma için rapor tutma zorunluluğu olmayan bir suçtan haberdar olduysanız, öncelikle jandarma veya polis karakoluna başvurmayı düşünmelisiniz.
Şikayet metni nasıl yazılır?
Şikayet dilekçesinde kişi öncelikle şikayetin yöneltildiği kişinin adı ve soyadı, TC kimlik numarası, adresi ve telefon numarası; adı ve soyadı, adresi vb. gibi kişisel bilgileri vermelidir. Bilgisi varsa bu bilgileri de dilekçesine eklemelidir. Daha sonra suç olarak gördüğü belirli olayı ayrıntılı ve açık bir şekilde açıklamalıdır.
Şikayetçi olunca ne olur?
Şikayetçi olduğunuzu belirtirseniz soruşturma devam edecektir. Kasten adam öldürme, çocuk cinsel istismarı veya dolandırıcılık gibi bir ihbara dayanmayan bir suçun kurbanıysanız, ihbarınızı geri çekseniz bile soruşturma devam edecektir.
Bir insanı nereye şikayet edebilirim?
En yakın polis karakoluna gidip orada ifade verebilirsiniz veya Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunabilirsiniz. Polise gidip şikayette bulunmak istediğinizi söylerseniz, görevli memur ifadenizi alıp kayda geçirecektir.
184 şikayet edince ne olur?
İhbarı alan tütün ekibi derhal verilen adrese giderek ihbarı yerinde inceler. Denetleme ekibi bir ihlal tespit ederse gerekli önlemler alınır ve denetim görüntüleri ve raporları sistem üzerinden merkez ofise gönderilir.
Bir şikayet kaç günde sonuçlanır?
Başvurularıma ne kadar sürede cevap alabilirim? 1) 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun kapsamındaki talep ve şikâyetlere cevap süresi 30 gündür. 2) 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamındaki taleplere cevap süresi 15 iş günüdür.
Polise şikayetçi olduktan sonra ne olur?
Suç duyurusunda bulunulması üzerine polis, konuyu ilgili Cumhuriyet savcılığına bildirir, Cumhuriyet savcılığının emir ve talimatları doğrultusunda olayı soruşturur, savcılık tutanağı düzenler ve dosyayı Cumhuriyet savcılığına iletir.
Şikayet dilekçesi kaç para?
Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunma ücreti: Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunmanın ücreti yoktur. Süreç, suç mağdurunun başvurusuyla başlar ve herhangi bir masraf yapılmaz.
CİMER’e şikayet edince ne olur?
Şikayet niteliğindeki başvurularda, CIMER personeli gerekli görürse başvurucunun yararına kimlik ve iletişim bilgileri gizlenebilir. Bu durumda başvurucunun kimlik ve iletişim bilgileri gizli olarak işlenecek ve kesinleştirilecektir.
CİMER hangi şikayetlere bakar?
Millet ile devlet arasında güçlü bir iletişim köprüsü oluşturma amacıyla kurulan Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER), vatandaşlarımızın dilekçe ve bilgi edinme hakkı başta olmak üzere, devlet politikalarıyla ilgili her konuda görüşlerini ifade edebilecekleri kapsamlı bir hizmet sunuyor.
CİMER şikayet nasıl yazılır?
Öncelikle .tr adresine gidip e-devlet şifrenizle giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yaptıktan sonra “Yeni Başvuru”ya tıklayın ve başvuru türü olarak “Şikayet”i seçin. Formun “Konu” kısmına “Vergi Kaçakçılığı” yazın ve “Açıklama” kısmına şikayetinizi açıklayın.
Kanıt olmadan şikayet edilir mi?
Merhaba, Kanıt veya delil olmadan yapılan bir şikayet karmaşık yasal sonuçlara yol açabilir. Şikayetin doğruluğu delillerle desteklenmiyorsa, şikayet edilen kişiye zarar verilmesi olasılığı yüksektir.
Her şikayete dava açılır mı?
Şikayete dayalı suçlar, mağdur/şikayetçi/ilgili kişi şikayet konusu olmadıkça, savcılık tarafından kendi soruşturmasını yaparak başlatılamaz. Ancak, kovuşturulması şikayete bağlı olmayan tüm suçlar, savcılık tarafından otomatik olarak soruşturulmalı ve cezai işlem başlatılmalıdır.
Hangi suçlar şikayete tabidir?
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda şikâyete konu suçlar şunlardır: Aile dokunulmazlığının ihlali, tehdit, cinsel saldırı, dolandırıcılık, taksirle yaralama, hakaret, hırsızlık, özel hayatın gizliliğini ihlal, karşılıksız senet kullanma, taksirle iflas, çocuk kaçırma ve kasten yaralama.
Birini şikayet etmek için ne yapılır?
Suç duyurusunda nasıl bulunabilirim? Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartınız yanınızdaysa, yukarıda belirtilen makamlardan birine (polis karakolu, jandarma, cumhuriyet savcılığı) doğrudan veya bir temsilci aracılığıyla şikayette bulunabilir veya sözlü veya yazılı olarak bildirimde bulunabilirsiniz.
Şikayet etmek için nereyi aramak lazım?
Bakanlığımız bünyesinde kurulan ‘Alo 175 Tüketici Danışma Hattı’ tüketicilerimizin sorunlarına çözüm sunularak, tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için başvurmaları gereken ilgili mercilere yönlendirildikleri bir ‘çağrı merkezi’ işlevi görmektedir.
İhbar ve şikayet arasındaki fark nedir?
Yukarıda bir rapor ile şikayet arasındaki ayrımı yaparken açıkladığımız gibi, herkes bir suç olayını yetkililere (kolluk kuvvetlerine veya doğrudan savcılığa) bildirebilir. Ancak, bildirim yalnızca mağdur veya suçtan zarar gören kişi tarafından yapılabilir.
Ne kadar sürede şikayet edilir?
Şikayette bulunma süresi, suçun ve failin öğrenilmesiyle başlar; bu süre 6 aydır. Şikayette bulunmak için bu süre aşılamaz. Dava aşamasında olayın ispatı çok önemlidir.