Kanunun 13. maddesi nedir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 13 üncü maddesinde şu hüküm yer almaktadır: “(1) Ciddi ve yakın bir tehlike ile karşı karşıya bulunan çalışanlar, yönetim kuruluna, yönetim kurulu bulunmayan işyerlerinde ise işverene başvurarak durumun araştırılmasını ve gerekli tedbirlerin alınmasını isteyebilirler.
4857 sayılı iş kanunu ne anlama gelir?
Bu Kanunun amacı, iş sözleşmesiyle işverenler ile işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
4857 sayılı iş kanununa göre fesih türleri nelerdir?
(A) İŞ SÖZLEŞMELERİNİN FESHİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER Sürekli iş sözleşmelerinin feshi iki şekilde gerçekleşebilir: (i) ihbar süresiyle fesih ve (ii) haklı nedenle ihbarsız fesih.
4857 sayılı İş Kanunu hangi meslekleri kapsar?
4857 sayılı İş Kanununun 1/2. maddesinde; Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar hariç bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenlerine, işveren vekillerine ve çalışanlarına faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır.
5510 Sayılı Kanunun 13. maddesi nedir?
Nitekim 5510 sayılı Kanun’un 13. maddesinde iş kazası şu şekilde tanımlanmıştır: “Sigortalıyı, hemen veya sonradan bedensel veya ruhsal bakımdan engelli duruma düşüren olay” olarak tanımlanmıştır. Sonuç; İlgili kişi sigortalı ise, meydana gelen olay iş kazasının yasal tanımına uymaktadır ve nedensellik bağı varsa iş kazasıdır.
TCK 13 madde nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 13. maddesine göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya yurt dışında bulunan yabancılar tarafından işlenen bazı suçlar, Türkiye ile ilgisi olmasa bile Türkiye’de Türk kanunlarına göre kovuşturulabilir.
4857 sayılı iş kanuna göre işçinin sahip olduğu haklar nelerdir?
İş Kanunu’na göre temel çalışan hakları dört kategoride toplanabilir: Çalışanın emeğinin karşılığında ücret alma hakkı Eşit muamele hakkı İş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde korunma hakkı Tazminat ve diğer haklar hakkı23 Ekim 2024
İşveren işçiyi hangi durumlarda işten çıkarabilir?
İş Kanunu’nun 25. maddesi, işveren açısından haklı fesih nedenlerini; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri ve zorlayıcı sebepler olmak üzere üç başlık altında düzenlemektedir.
4857 sayılı İş Kanunu kaç saat çalışır?
AŞIRI ÇALIŞMA (Fazla Çalışma Tazminatı, Zorlayıcı Nedenlerle Fazla Çalışma, Olağanüstü Durumlarda Fazla Çalışma (İş Kanunu Madde 41, 42 ve 43)) İş Kanunu’na göre bir işçinin normal haftalık çalışma saati 45 saattir. Fazla mesai; Haftada 45 saati aşan çalışmalardır.
İşçi hangi hallerde haklı fesih yapabilir?
Çalışanın iş sözleşmesini hukuka uygun olarak feshedebileceği haller İş Kanunumuzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre çalışan; haklı sebeplerle, sağlık sebepleriyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması hâlinde ve nihayet zorlayıcı sebeplerle iş sözleşmesini feshedebilir.
İşveren hangi durumlarda tazminat öder?
Çalışanın iş sözleşmesini feshetmesi veya işyerinden ayrılması halinde işveren kıdem tazminatı ödemekle yükümlüdür. Ancak iş ilişkisi haklı bir sebeple sona ererse işveren kıdem tazminatı ödemekle yükümlü değildir.
Fesih bildirimini imzalamak zorunlu mu?
Fesih genellikle koşulsuzdur. Fesih yazılı ve imzalı olmalıdır, yani fesih yapılan kişi feshi imzalamalıdır. Taraflar, iş ilişkisini feshederken belirttikleri nedene bağlıdır ve bunu daha sonra değiştiremezler.
Bir işçinin yasal hakları nelerdir?
4/1,a maddesine göre çalışanların hakları şunlardır: işe iade hakkı, kıdem tazminatı hakkı, işten ayrılma tazminatı hakkı, ücret hakkı, fazla mesai ücreti hakkı, yıllık izin ücreti hakkı, haftalık izin hakkı, UGBT alacakları hakkı, ayrımcılık tazminatı hakkı, sendika tazminatı, işsizlik ödeneği hakkı.
4857 sayılı İş Kanunu ne demektir?
Madde 1 – Bu Kanunun amacı; işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.
İş akdi feshi 18 madde nedir?
Otuz veya daha fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde, en az altı ay kıdemi bulunan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, bunu işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayandırmak zorundadır.
13/1 madde nedir?
Madde 13 – (1) Yurt dışında vatandaş veya yabancı tarafından işlenen aşağıdaki suçlar hakkında Türk kanunları uygulanır: a) II. Kitabın I. Kısmında yer alan suçlar. b) II. Kitabın IV. Kısmının III, IV, F, VI, VII ve VIII. bölümlerinde yer alan suçlar.
2547 sayılı kanunun 13 B 4 maddesi nedir?
Üçüncü maddenin dördüncü fıkrası – Türkiye Cumhuriyeti ve bağlı topluluklardaki yükseköğretim kurumlarından resmî davet alan öğretim elemanlarına, Üniversite Yönetim Kurulu kararı ve Milli Eğitim Bakanlığının onayı ile en fazla 3 yıla kadar ücretli izin verilebilir, her türlü yasal hakları saklıdır.
4857 sayılı İş Kanunu 14. maddesi nedir?
Madde 14 – İşçinin, yapmayı kabul ettiği işin gerektirdiği işleri gerektiğinde yapacağının yazılı sözleşme ile kararlaştırıldığı iş ilişkisi, çağrı üzerine çalışmaya dayalı kısmi süreli iş sözleşmesidir.
İş kanunu 31 madde nedir?
4857 sayılı İş Kanununun 31 inci maddesine göre manevra veya muvazzaf askerlik hizmeti dışındaki bir sebeple çağrılan veya kanundan doğan bir iş yükümlülüğü nedeniyle iş yerinden ayrılan işçinin iş sözleşmesi, iş ilişkisinin sona erdiği tarihten itibaren iki ay sonra işveren tarafından feshedilebilir sayılır.